blank

blank
blankblank

Kuvia Toivon tapaan...

- erilaisia poimintoja pitkältä taipaleelta 

 

Näyttely  2.2.-27.2.2015  kirjaston aukioloaikoina.

Tämän vuoden näyttely koostuu Toivo Anttilan omista töistä aina opiskeluaikojen piirustusharjoituksista  eläkepäivien grafiikanlehtiin ja öljyvärimaalauksiin. 

 

Osa piirustuksen harjoitustöistä on esillä näyttelytilan ikkunassa.  Tyypillisiä kuvataidekoulun harjoituksia, alastonmalleja ja ”kipsin piirtämistä”.  Antiikin filosofien kipsipäät saavat olla edelleenkin taideopetuksessa malleina.  Perusasiat pysyvät vuosikymmenistä toisiin.

 

Ikkunassa on myös isokokoinen suurennos sisätilassa olevasta Toivo Anttilan 1970-luvun lopun kauniista öljyvärityöstä ”Talviset männyt”.  Suurennokselle tekee seuraa 1980-luvun öljyvärityö ”Metsätie”.  Työssä on hehkuva valaistus.  Työn omistaa Ari Vilen.

 

Sisääntulosta vasemmalla seinällä on Toivo Anttilan tunnettuja eläkepäivien aikana tehtyjä grafiikkatöitä.  ”Varekset”, ”Retuperän lammas”,  ”Karapään isäntä”, ”Tyttö” ja ”Lepäävä sotilas”. 

 

Keskilattian särmissä on taas piirustuskoulun aikaisia harjoitustöitä.  Malleina opiskelukaverit.   Ovesta katsottuna suoraan edessä olevan seinän  lasivitriinissä on Topin piirustuskoulun aikaisia  grafiikkatöitä.  Taidokkaita tummia sävyjä Turun linna-aiheisissa lehdissä.  Vitriinissä mukana yksi öljyväriharjoitelma vanerille.

 

Vitriinin yläpuolelle on ripustettu kaksi Toivo Anttilan piirustuskoulun aikaisen opiskelukaverin, Matti Vaiston ja Otso Karpakan (aik. Kaarbacka)  öljyvärityöt.   Niiden vieressä Topin viimeisen kodin seinällä ollut puolalaisen professorin Maria  Radomska-Tomczukin monimuotoinen mezzotinto.   Sen jälkeen Topin graafikkoystävän Aki Koiviston kaksi työtä vinottain olevissa särmeissä.

 

Ikkunan eteen on ripustettu öljyväritöitä 1940-, 1970- ja 1980-luvuilta.  Kaksi ensimmäistä kuvaavat kallion pintarakennetta.  Kaupunkinäkymä ikkunasta ja jo aikaisemmin mainitut ” Talviset männyt”.  Viimeisenä ikkunassa on ”Sotilasteltta Ahvenanmaalla”.  Se on maalattu 1944, jolloin Toivo Anttila oli sotilastehtävissä Ahvenanmaalla.

 

Pienessä pystyvitriinissä ikkunaseinällä on Toivo Anttilan oma kuva.  Se on puukaiverrus, jonka hän on tehnyt 80-vuotisnäyttelyynsä 1990.  Alla olevassa hyllyssä on työn kaiverruslaatta.  Ja sen alla puolestaan opiskelijakaverin tussityö Topista.  Alimpana eläkevuosien abstrakti grafiikanlehti.   

blankblank

   

© 2006 Auran Virtuaalimuseo - Sivuston toteutus Trival Oy

blank