Ammatit

Renkinä

Toivo Anttila hankki elantonsa hyvin erilaisista ammateista.  Yhteistä kaikille hänen työtehtävilleen oli niiden monipuolisuus.  Seitsemän vuoden rupeama nuorena renkipoikana totutti hänet tarttumaan jo moniin erilaisiin tehtäviin.


Renkipoika Topi ja Hannulan pojat

Metallimiehenä

Työt nahkatehtaalla, ASA-radiossa ja eri metallipajoilla harjaannuttivat taas aivan toisen tyyppisiin tehtäviin.  Topi oli työssään harjaantunut viilariksi ja monipuoliseksi metallimieheksi. Myöhemmin hänen pääasiallisen elantonsa tukipilareina olivat Oskari Tuomi, Raision Vehnä ja Jousi. Päätoimisen taiteilijan ammattia hän oli kokeillut, mutta todennut siitä saatavan elannon epävarmaksi.


Topi ja työkaveri ASAn leivissä

Toisesta harrastuksesta, valokuvauksesta kasvoi kuitenkin hänen varsinainen ammattinsa. Hänellä oli kamera jo rippikouluikäisenä. Hän seurasi muiden kuvaajien tuotantoa eikä oikein pitänyt näkemästään. Vähitellen tuli tiedoksi, että Toivo Anttila ottaa laadukkaita kuvia ja tilauksia kuvauksiin alkoi tulla. Kuvaajaksi ajautuminen tapahtui vähitellen. Tässä ammatissa hän toimi noin 25 vuotta. Hän luuli jäävänsä vapaampaan ammattiin valokuvaajaksi, jossa voi samalla harrastaa grafiikkaa. Hän sanoo erehtyneensä.:

– Jäin aikanaan muka vapaampaan ammattiin valokuvaajaksi, kun kuvittelin voivani siinä sivussa tehdä myös grafiikkaa, mutta erehdyin, kertoilee Anttila, joka kulki pitkän päivän kuvaamassa ja vietti loppupäivän pimiössä kuvia kehittämässä.

Topin laboratorio

Vapaana taitelijana

Eläkevuosinaan Topi ehti luoda vielä merkittävän taiteilijan uran.  Hän jäi eläkkeelle valokuvaajan ammatistaan vuonna 1976.

Vuosikymmenien koetut kuva-aiheet ovat olleet Toivo Anttilan kuvataiteen ehtymätön aarreaitta. Niistä hän on tehnyt omannäköisiään ja tuntemuksellisiaan grafiikkaa ja maalauksia. Tämän lisäksi myös veistoksia. Kun hän aikoinaan  teki enimmäkseen metalligrafiikkaa ja siinä sivussa jonkin verran öljyväritöitä, hän on eläkkeelle siirryttyään keskittynyt puupiirroksiin, linotekniikkaan ja kuparikaiverrukseen. Luonto ja eläimet ovat tärkeällä sijalla hänen kokonaistuotannostaan.
70-vuotisnäyttelyn Toivo Anttila piti Auran kunnantalossa, 80-vuotisnäyttely hänellä oli Kolmessa Kolikossa Riihikoskella. 85-vuotisnäyttely oli Brahen Galleriassa Turussa.


Helena Kulmala onnittelee. Taustalla näkyy Topin abstrakteja sommitelmia.


Arvo Kulmalan vuoro onnitella. Taustalla näkyy kulttuurikahvilan omistaja Irma Kaukinen.


Toivo Anttilan menestyksekäs 80-vuotisnäyttely oli 28.10.1990 alkaen kulttuurikahvila Kolmessa Kolikossa. Onnittelemassa Sirkka Heinonen.

Galleristi Jaakko Huhtanen on ollut Anttilan taiteen arvostaja jo kauan. Hän keräsi Anttilan töitä näyttelyyn, taiteilijan täyttäessä 90 vuotta. Veteraanin grafiikkaa.

Taiteilija Toivo Anttila 90 v. 9.12.2000.  Onnittelemassa Auran sotaveteraanien jo edesmennyt sihteeri Eino Laine.

Vapaaherrana

Elämäänsä tyytyväinen mies oman kodin pihalla Jukka Kulmalan Joonas-kissaa hellien.  Luonto ja eläimet Topille aina läheiset.