blank

blank
blankblank


Auran kirjasto

 

  -  edelläkävijä Suomessa 

 

 

 

Auran kirjastorakennus otettiin käyttöön syksyllä 2003. Kirjaston sijainti aivan kunnan keskustassa, samassa rakennuskompleksissa koulun ja auditorion kanssa ja aivan kauppakeskuksen lähellä, on ihanteellinen.

Auralaiset ovatkin ottaneet kirjaston omakseen. Kirjasto on jo useamman vuoden ajan ollut maan käytetyimpiä kirjastoja asukaslukuun suhteutettuna.

 

 

Kirjaston kehittämisen tärkeimpänä viitoittajana on ollut Kirjastolain 1998/904 2 §:ään nojautuen tuottaa moderneja ja ajantasaisia palveluja.

 

Kirjasto onkin ollut edelläkävijä ja innokas kokeilija monissa asioissa. Ensimmäisenä maailmassa Auran kirjaston asiakkaat saivat vastaanottaa varatun aineiston saapumisilmoituksen tekstiviestinä vuoden 2000 alussa.

 

Kirjaston muita innovatiivisia projekteja ovat olleet:

 

  • ”Kirjasto kämmenellä”, joka mahdollistaa omien lainojen selailun ja uusimisen matkapuhelimella

     

  • ”Kirjasto kartalla”, paikannuspalvelu, jossa kokoelmatietokannassa on teoksen saatavuustietojen kohdalla linkki sen sijaintipaikkaan kirjastossa.

     

  • ”E-maksuprojekti”, joka mahdollistaa kirjastomaksujen maksamisen verkkopankissa, johon on suora linkki kirjastonkäyttäjän omista lainaustiedoista verkkokirjastossa. E-maksuprojektiin kuuluu myös mahdollisuus maksaa varausmaksut matkapuhelimella. E-maksujärjestelmä on tulossa käyttöön vuoden 2007 aikana.

     

Valtakunnallisessa Kysy kirjastonhoitajalta – palvelussa Auran kirjasto on ollut mukana lähes alusta asti. Se oli myös ensimmäinen pienen kunnan kirjasto, joka tähän palveluun lähti mukaan.

 

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa vaadittavaa kuntarajat ylittävää yhteistyötä kirjastolla on ollut jo vuodesta 2001, jolloin Auran ja Pöytyän kirjastot aloittivat yhteistyön, jossa henkilöstö on joustavasti molempien kuntien käytettävissä.

 

Vuodesta 1997 Auran kirjaston nimissä ilmestynyt verkkojoulukalenteri on tehnyt kirjaston tunnetuksi ympäri maailmaa. Viime vuosina kalenteria on julkaistu yhdessä Positiivarit ky:n kanssa. (http://www.positiivarit.fi/joulu).

 

Kirjaston toimivat kokoustilat on nimetty taiteilija Toivo Anttilan mukaan. Myös kirjastonhoitaja-kulttuurisihteerin tointa olisi tuskin perustettu ilman Toivo Anttilan Auran kunnalle testamenttaamaa perintöä. Tätä perintöä kirjastokin osaltaan pyrkii vaalimaan. Taiteilijan tuotanto on luetteloitu ja kuvatkin taltioitu myös kirjastotietokantaan. Vuosittain järjestetään myös kirjaston näyttelytiloissa Toivo Anttila – aiheinen näyttely ”Kuvia Toivon tapaan”.

 

Kuvia Auran kirjastosta 

Kuvia kirjaston avajaisista

Kuvia kirjaston vihkiäisjuhlasta

blankblank

   

© 2006 Auran Virtuaalimuseo - Sivuston toteutus Trival Oy

blank