1948 TS, Auran kotien taidetta

Turun Sanomat 23.3.1948

KUVAMATAITEEN HARRASTUS AURASSA ERITTÄIN VOIMAKASTA
”Auran kotien taidetta”-näyttelyssä 137 teosta
Joukossa mm. 13 E.Muukan työtä

Auran seurakunnan partiolippukuntien kannatusyhdistys on järjestänyt Auran meijerille onnistuneen taidenäyttelyn. Taideteokset on kerätty auralaisista kodeista ja niitä on kertynyt kaikkiaan 137 kappaletta. Näistä on veistoksia 10, öljyvärimaalauksia 113, vesivärimaalauksia 5, pastelleja 2 sekä graafillisia töitä 7. Näyttelyn avajaiset olivat palmusunnuntaina klo 13. Maisteri Osmo Vuoristo lausui kutsuvieraat ja yleisön tervetulleeksi sekä selosti samalla näyttelyn järjestelyn eri vaiheita. Taideteosten esittelyn ja taide-esitelmän piti taiteilija K. Rautiainen asiantuntevaan ja leppoisaan tapaansa.

Tällaiseen näyttelyyn ei voi olla menemättä ilman tiettyjä ennakkoluuloja, mutta näyttely osoittautuikin yllättävän hyväksi, jopa loistavaksi. Näyttely antoi selventävän kuvan siitä, miten arvokkaatkin taideteokset saattavat levitä maaseutuväen pariin ja etteivät kaikki arvokappaleet jää aina kaupunkipohattojen gallerioihin. Yleisön opettajana tällainen näyttely on korvaamaton. Se on omiaan antamaan monelle innostavan sysäyksen ja halun oppia tuntemaan ja omistamaan todella hyvää taidetta.

Jos tämä näyttely olisi arvosteltava numerolla, olisi tämä 8. Ei tietenkään voi välttää, että tällaiseen näyttelyyn kertyy aina huonoja kappaleita, jotka huonontavat näyttelyn tasoa, sillä niitähän tapaa aina edustavissakin näyttelyissä. Mutta sitten on vastapainona muutamia hyviä kappaleita,; todellisia taiteen helmiä. Näyttelyssä on edustettuna koko joukko sekä vanhoja että uusia nimiä ja ”nimettömiä”. Nimimiehistä mainittakoon E.Muukka, joka on edustettuna 13 maalauksella. Hänen maalauksensa ovat peräisin eri ajoilta aina taiteilijan nuoruusvuosilta asti. Ne puhuvat omaa kieltään taiteilijan kehityksestä ja taistelusta. Kaikki teokset ovat verrattain korkeaa tasoa ja varsinkin työt ”Vanha pappila”, ”Kevätpuro” sekä ”Taiteilijan syntymäkoti” ovat täysosumia, todellisia aarteita.

Näyttelyn laajuus estää esittelemästä sitä kokonaisuudessaan, mutta mainittava on kuitenkin vielä Soldan-Brofeldtin liikuttava maalaus ”Isoäiti” sekä A.Uotilan ”Maisema”. Parasta tuotantoa edustavat myös U.Ahonurhon ”Elopelto”, K.Eskolan ”Kaarinan kirkko” sekä V.Syrjämän ”Vesilahdelta”. Myös V: Rannan ”Helmikuun päivä” mainittakoon samassa yhteydessä. Veistoksista on mainittava erikoisesti Väinö Aaltosen tekemä herkkä muotokuva. Muotokuvamaalareitamme edusti E.Rautala. Hänen teoksensa on ”nuoruusvuosien” tuotetta, jolloin hänen väriensä käyttö ei ollut vielä niin hyvä kuin nykyään. Muuten teos on hyvä.

Auralainen taiteilija TOIVO ANTTILA osallistuu näyttelyyn 15 maalauksella.

Kokonaisuutena näyttely on yllättävän hyvä, ja toivottavasti se pystyy antamaan tyydytystä monelle taiteenharrastajalle. Toivottavasti tämä auralaisten toimenpide on hyvänä esimerkkinä monille muille maaseutupaikkakunnille, että nämä järjestäisivät samanlaisia. Monellakaan maalaisella ei ole aikaa ja tilaisuutta juosta Turussa näyttelyissä. Mutta jos sellainen olisi omassa kylässä ja paikkakuntalaisten omistamia taideteoksia olisi näytteillä, menisi moni vaikkapa uteliaisuudesta katsomaan sitä. Ulos tullessaan saattaisi hän tuntea jo rinnassaan pienen taiteenjanon, joka kehoittaisi häntä syventymään yhä parempaan taiteeseen, heittämään vanhat huonot tekeleet pois seiniltä ja hankkimaan tilalle todella hyvää, joka tosiaan pystyy antamaan jotain.

Näyttelyn asettelu ja sommittelu on onnistunut. Mainittakoon, että ensimmäisenä avajaispäivänä tutustui näyttelyyn parisensataa henkilöä.

Näyttelyn tulot menevät kokonaisuudessaan Auran partiolle rakennettavan partiomajan hyväksi.

Näyttelyn avajaispäivänä klo 11 tarjosi Kuuskosken kartano päivällisen näyttelyn toimihenkilöille, kutsuvieraille sekä sanomalehdistön edustajille.

Nalli