1948 TS, Taidenäyttely Aurassa

Turun Sanomat lauantaina 4.12.1948

TAIDENÄYTTELY AURASSA
Avajaiset tänään klo 12-19. Pääasiallinen osanottaja taiteilija Kalle Rautiainen

Auran taiteenharrastajat ovat toimeliaita. Muistamme vielä heidän järjestämänsä suuren näyttelyn ”Auran kotien taidetta” ja nyt siellä tänään klo 12 avataan jälleen arvokas näyttely. Näin Aura on antanut hyvän esimerkin muillekin paikkakunnille taiteenharrastuksen elvyttämiseksi ja kehittämiseksi.

Edellisellä kerralla näyttelyyn järjestettiin myös selostustilaisuuksia, jolloin selostajana toimi turkulainen taiteilija Kalle Rautiainen. Nyt ovat auralaiset kutsuneet hänet aivan erityisesti mukaan tähän toiseen näyttelyyn, johon hän onkin lähettänyt kokonaista 38 maalausta. Ne ovat yleensä hänen tuoreinta tuotantoaan, suurelta osaltaan maisemia, mukana myös kukka-.asetelmia.

Kalle Rautiainen on viime kesinä liikkunut maalaajana vanhalla historiallisella maaperällä, nimittäin Laitilan Untamalassa. Sieltä hän on maalannut maisemia, joissa vanhat rakennusryhmät huokuvat menneisyyden tunnelmia, Untamalan kyläkirkon tienoiden tyypillisimpiä näköaloja ja itse tuota vanhaa, maalauksellista kyläkirkkoakin. Mukana on maalauksia laitilalaisten salojärvien rannoilta, avaria suonäkymiä, joissa on herkkyyttä ja vakaata yksinkertaisuutta.

Eräs pienehkö maalaus Kouman suoalueelta on tiivis ja samalla herkästi tulkittu kauniine, hillittyine väriyhdistelmineen, joita tuntehikas siveltimenkosketuskin suotuisalla tavalla pehmentää. Sen juhlava avaruustuntu on vaikuttava. Maalaus Untamalan kirkosta, vanha untamalalainen riihi ja Sonkkilan mylly samaisesta Untamalasta ilmaisevat herkkää ja välitöntä likentymistä aiheeseen ja sen mukaisia tuloksia. Pehmeästi ja hienovaraisesti käsitelty on niin ikään Sjöroosin Maijan vanha mökki, samoin talon rakennusryhmä Vanhantakaa.

Erityisesti ilmentyy taiteilija Rautiaisen välittömyys ja tunnelmaan eläytyminen monissa salojärvien rannoilta maalatuissa töissä.. Niinpä vasten aurinkoa maalattu Lukujärven aihe on hyvin herkkä ja etenkin sen vedenkalvo sitä leikkaavine ruohoineen on värähdyttävän tuntehikas ja samalla maukkaasti väritetty. Sivellin on siinä liikkunut aidon tunteen herkistämänä. Päivänkilo on harvinaisen osuvasti tavattu.

Muissakin järviaiheisissa töissä tunnelma on väräjävän eloisa ja käsittely siitä huolimatta suuripiirteistä ja eheätä. Viivojen rytmi luo eloisuutta niihin muuten niin rauhallisiin maalauksiin, joissa erilaiset ruskeat , keltaiset, sinervät, violetit ja moninaiset vihreät kudelmat ehyesti sointuvat. Särkijärveä esittävässä maalauksessa värehtii oikein kuuman kesäpäivän uhoisa lämpö, kuten ”Syksyisessä ahossakin”, jossa taasen värien tehoa on reippaasti korostettu. Rosoinen kallionäkymä on tuoreen rehevästi käsitelty ja rikastutettu , ruskein, keltaisin ja sinisin värikudoksin. Kukka-asetelmissa, joita on vaihteleva ryhmä, on osittain hyvin värikkäitä maalauksia, joissa värien vastakohtia on voimakkaasti tehostettu, kun taasen toisissa on turvauduttu herkkiin vaimennuksiin.

Muotoilu näissä teoksissa on persoonallisen tyylitunteen vahvasta panoksesta huolimatta pohjaltaan luonnonvaraista, kuten yleensä suoritus muutenkin. Onkin näin ollen luonnollista, että nämä maalaukset avautuvat yleisölle jokseenkin vaivattomasti. Rautiainen on kaiken ohella osoittautunut tässä viimeaikaisessa tuotannossaan herkistyneisyyttä, henkevyyttä ja hänen maalauksellisessa toteuttamisessaan ilmenee intiimi tuntehikkuus.

Kalle Rautiaisen monipuolisen ja kauniin kokoelman täydennykseksi näyttelyyn on sijoitettu nuoren auralaisen taiteilijan TOIVO ANTTILAN viisi maalausta, paikallisista kodeista lainattu jokusia Jonas Heiskan teoksia sekä mielenkiintoinen kokoelma Elias Muukan luomia. Näistä mainittakoon ”Ilman impi”, taiteilijamestarin omakuva sekä naisen muotokuva ja eräät mehevät, rikasmuotoiset maisemat. Näyttely kokonaisuudessaan on ehyesti ja järjestetty ja hyvä.

Se on ent. Auran suojeluskunnan talossa, jossa on pitkänomainen, valoisa ja tarkoitukseen sopiva sali. Näyttelyn tuloista saavat partiolaiset 25 prosenttia. Näyttely pidetään avoinna tänään, sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina, kunakin päivänä klo 12-19.

Taidemaalari Kalle Rautiainen tulee selostamaan näyttelyä ja esittelemään töitä sunnuntaina klo 14 ja maanantaina klo 12.

Auralaisilla ja lähiseutujen asukkailla on nyt siis hyvä tilaisuus nauttia hyvästä taiteesta.

P___o.