1990 Anttila kolmessa kolikossa

Kunnallinen Viikkolehti 1990

ANTTILAN GRAFIIKKAA KOLMESSA KOLIKOSSA

Auralainen taiteilija Toivo Anttila pystyttänyt kulttuurikahvila Kolmeen Kolikkoon näyttelyn, jossa on esillä hänen töitään viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Esillä on pääasiallisesti grafiikkaa, mutta mukana on myös muutama öljyvärityö. Näyttely antaa oivan läpileikkauksen siitä, miten monipuolinen taiteilija Anttila on.

Anttila sanoo luonnon aiheiden olevan lähellä sydäntä. Kolmessa Kolikossa on nähtävillä hänen harmonisia eläintöitään, joissa esiintyvät ketut, siilit, kissat ja linnut. Teokset Lumiset männyt, Saaristokelo, Kivilouhos, ja Koivu antavat katsojalle vaikutelman siitä, miten taitava Anttila on luonnonkuvaajana. Rauhallisuus ja tasapainoisuus kuvastuu töistä ja katsojalle jää näkemästään hyvä mieli.

Toivo Anttila kertoo elättäneensä itsensä valokuvaajana, mutta eläkepäivillään hän on paneutunut täysin rinnoin taiteen tekemiseen. Näyttelyjä hänellä on vuosien varrella ollut lukuisa määrä. Kotimaan lisäksi Anttilan töitä on ollut esillä NGU:n näyttelyssä Lontoossa vuonna 1938 ja Oslossa Pohjoismaisten graafikkojen näyttelyssä vuonna 1946. Vuonna 1980 Anttila järjesti 70-vuotisnäyttelyn Auran kunnantalolla ja Turussa hänellä on ollut viisi yksityisnäyttelyä.

Taiteilijan uran alkuvuosina Anttila teki enimmäkseen metalligrafiikkaa ja jonkun verran öljyväritöitä. Nyttemmin hän on laajentanut aluettaan ja tekee puupiirroksia sekä linotekniikkaa ja näitten lisäksi myös veistäminen ja maalaus ovat mukana. Viimeisimpiä kokeiluja Anttilalla ovat kuparikaiverrustyöt.

Näyttely on avoinna seuraavina neljänä viikonloppuna Pöytyällä Kolmessa Kolikossa lauantaisin ja sunnuntaisin kello yhdestä viiteen.

Kuva: Taiteilija Toivo Anttila ja ”Varekset”