1990 KeskiWiikko Extra

KeskiWiikko Extra 31.10.1990

TOIVO ANTTILAN NÄYTTELY KOLMESSA KOLIKOSSA

Auralaisen Toivo Anttilan grafiikkaa on näytteillä kulttuurikahvila Kolmessa Kolikossa Riihikoskella 25.11. saakka. Kahvilaa pidetään syyskaudella auki lauantai- ja sunnuntai-iltapäivisin. Joulukuussa 80 vuotta täyttävä Anttila on mallinäyte monipuolisesta lahjakkuudesta, joka vain paranee vanhetessaan.

Taiteen tekeminen tuli Anttilan ”päätoimeksi” vasta eläkkeelle siirryttyä. Sitä ennen hän elätti itsensä pitkään ammattimaisena valokuvaajana.

– Jos olisin antanut nekin 25 vuotta grafiikalle valokuvauksen sijaa, niin kuinkahan olisin edistynyt, aprikoi taiteilija itse viime sunnuntaina näyttelynsä avajaisissa.

– Jäin aikanaan muka vapaampaan ammattiin valokuvaajaksi, kun kuvittelin voivani siinä sivussa tehdä myös grafiikkaa, mutta erehdyin, kertoilee Anttila, joka kulki pitkän päivän kuvaamassa ja vietti loppupäivän pimiössä kuvia kehittämässä.

Anttila otti esimerkiksi lehtikuvia ja kulki myös pitäjän papin mukana kuvaamassa häitä, hautajaisia ja rippijuhlia. Erityisesti hautajaisissa kuvaamisen hän koki niin raskaaksi, että teki vakaan päätöksen keskittyä pelkkään grafiikkaan heti, kun ensimmäinen eläke on taskussa. Näin myös kävi; kamera kulkee nykyään mukana enää korkeintaan lomamatkoille.

Vuosikymmenien aikana kertynyt kuvamateriaali on nyt kuitenkin ehtymätön lähde, josta Anttila ammentaa aiheita taideteoksiinsa. Valokuvien kopioita teokset eivät ole, vaan kuva antaa ainoastaan lähtökohdan teokseen.

Anttilan sydäntä lähellä ovat erityisesti luontoaiheet: sekä eläimet siilistä kettuihin ja lintuihin että maisemat saaristossa ja sisämaassa. Yhtä kiehtova on jälki myös henkilökuvissa: omakuvissa ja muotokuvissa. Anttilan jokaisella teoksella on oma kietova ja todenperäinen tarina kerrottavanaan.

TEKNIIKOILLA KOKEILUA

Toivo Anttila sai oppinsa Turun TY:n piirustuskoulussa 30-luvulla. 30- ja 40-luvuilla hän teki enimmäkseen metalligrafiikkaa ja jonkin verran öljyväritöitä. Näyttelyissä hän oli mukana kotimaan lisäksi Lontoossa ja Oslossa.

Lopetettuaan ammattimaisen valokuvaajan uransa 1976, Anttila keskittyi kokoamaan 70-vuotisnäyttelyään, joka pidettiin Auran kunnantalossa 1980. 80-luvulla Anttilalla on ollut useita yksityisnäyttelyjä.

Viime aikoina hän on keskittynyt puupiirroksiin ja linotekniikkaan ja kokeillut myös maalaamista ja veistämistä. Kokeilut eri tekniikoilla kiehtovat häntä ja grafiikan alue on onneksi laaja. Viimeksi Anttila on kokeillut kuparikaiverrusta.

Toivo Anttila halusi merkkivuotensa näyttelyn nimenomaan Pöytyälle, koska hänet on merkitty Pöytyällä syntyneeksi, vaikka on ikänsä asunut Aurassa. Selitys on siinä, että Auran kunta on vasta Suomen itsenäisyyden ajan ikäinen. Ikinuori valokuvaaja ja taidegraafikko Toivo Anttila puolestaan syntyi Venäjän vallan aikana, jolloin nykyinen Aura oli vielä Pöytyän suurpitäjää.